Geen gevolgen voor Turkije na Hitler-uitspraak Erdogan

algemeen
24
20 aug '14
Nederland ziet geen aanleiding om de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie op te schorten omdat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan het optreden van de zionistische staat in Gaza heeft vergeleken met dat van Hitler.

Ook de Turkse ambassadeur in Den Haag hoeft niet op het matje te komen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schrijft dat woensdag in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie, SGP en PVV. Volgens Timmermans zijn onderhandelingen met Turkije juist de beste manier om het land aan te sporen te hervormen. De bewindsman ziet ook geen reden de Nederlandse Patriot-missie in Turkije te heroverwegen als Erdogan zijn woorden niet terugneemt. 

Volgens Timmermans voldoet Nederland met de missie aan de 'bondgenootschappelijke solidariteit' van de NAVO. "De missie is nadrukkelijk bedoeld ter bescherming van de Turkse burgerbevolking." Erdogan vergeleek Israël begin deze maand met nazi-Duitsland omdat Israël net als Adolf Hitler zou streven naar een perfect ras. 

Eerder haalde de Turkse premier met soortgelijke vergelijkingen ook al uit naar Israël. Het kabinet vindt de uitspraken 'ongelukkig'. 

© Novum 2014
erdogan
turkije
zionisten
gazastrook
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?