Dodelijk geweld in Gaza hervat

buitenland
2
20 aug '14
Na een bestand van ruim een week is de strijd tussen Israël en Hamas weer in alle hevigheid losgebarsten.

De zionistische schurkenstaat heeft tientallen doelen bestookt in Gaza, liet het leger weten. Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen zeker tien mensen om, onder wie twee vrouwen en een peuter. In steden in het zuiden van Israël klonk woensdagochtend opnieuw het luchtalarm, maar voor zover bekend raakte niemand gewond. Vanuit Gaza werden zeker zeventig raketten op Israël afgevuurd. 

Israël voerde zo'n zestig bombardementen uit in Gaza. Tweeduizend reservisten die twee weken geleden nog naar huis werden gestuurd zijn weer opgeroepen. Een Hamasleider in Caïro zei dat de echtgenote en het kind van Mohammed Deif, de militaire chef van Hamas, onder de slachtoffers zijn. Zij zouden zijn omgekomen bij een luchtaanval op een huis in Gaza-Stad. 

Dit is vooralsnog niet bevestigd door de leiding van Hamas in Gaza. Een Israëlische bron zei tegen lokale media dat Deif het doelwit van de luchtaanval was. Yaakov Peri, een Israëlische politicus en voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, zei dat Deifs huis alleen een doelwit zou zijn geworden als er aanwijzingen waren dat hij thuis was. 

Besprekingen "Als er informatie was dat Mohammed Deif niet thuis was, zou het huis niet zijn opgeblazen", aldus Peri. Vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen waren de afgelopen week in Caïro voor vredesbesprekingen, met Egyptische bemiddelaars als tussenpersonen. Israël eist de ontwapening van Hamas en Hamas wil dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven. 

Beide partijen leken echter niet bereid tot compromissen. Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken liet woensdag weten de schending van het bestand 'zeer te betreuren'. Het ministerie blijft in contact met beide partijen in de hoop alsnog een langdurig bestand te bewerkstelligen. 

© Novum 2014
gazastrook
palestina
zionisten
hamas
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?