Antizionist Hajo Meyer (90) overleden

algemeen
2
25 aug '14
De antizionistische activist en overlever van Auschwitz Hajo Meyer is overleden. Hij was 90 jaar oud, meldde de NOS zondag.

Meyer was een van de oprichters van Een Ander Joods Geluid, een organisatie van joden die kritisch staan tegenover Israël. Meyer werd in 1924 geboren in de Duitse plaats Bielefeld. Na de Kristallnacht, begin 1939, vluchtte hij met andere joodse kinderen naar Nederland. Hier kwam hij in een werkdorp voor jonge joodse vluchtelingen in de Wieringermeer terecht. Daar werd hij opgeleid tot machinebankwerker. 

Mede daardoor wist Meyer later Auschwitz te overleven. Hij werd in het kamp aan het werk gezet om treinwagons te onderhouden. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland. Hij promoveerde in 1954 in de theoretische natuurkunde, maakte carrière bij Philips en werd directeur van het Natuurkundige Laboratorium (NatLab). 

Na zijn pensionering werd Meyer vioolbouwer. In 2000 was hij betrokken bij de oprichting van Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de leidende figuren werd. Meyer bleef tot het laatst actief. 

© Novum 2014
zionisten
antizionisme
hajo meyer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?