Staakt-het-vuren zonder einddatum in Gaza

buitenland
91
26 aug '14
Israël en Hamas hebben overeenstemming bereikt over een staakt-het-vuren 'zonder einddatum'.

Dat heeft de tweede man van Hamas, Moussa Abu Marzouk, dinsdag gezegd. De overeenkomst zou later op de dag officieel worden bekendgemaakt door Egypte. Israël heeft volgens de Islamitische Jihad, na Hamas de belangrijkste tegenstander van Israël in Gaza, toegezegd de blokkade van de Gazastrook te versoepelen. Hulpgoederen, bouwmateriaal en andere zaken die nodig zijn voor wederopbouw kunnen dan het gebied weer in. 

Gesprekken over moeilijkere kwesties, zoals de opening van een vliegveld en haven in Gaza, beginnen volgende maand. Israël heeft nog niet op het bericht gereageerd. Als er inderdaad een overeenkomst is bereikt en die zo luidt als de Palestijnse zegslieden beweren, heeft die veel weg van het akkoord dat een eind maakte aan de korte maar hevige oorlog die Hamas en Israël in 2012 voerden. 

Valse belofte Hamas nam toen genoegen met de belofte van Israël dat de blokkade van de Gazastrook zou worden versoepeld en legde de wapens neer. Het bestand hield het, maar de blokkade door de zionisten bleef nagenoeg ongewijzigd in stand. Hamas hield tot dusver vol dat de beweging niet zou rusten voor de blokkade was opgeheven. 

De strijd tussen Hamas en Israël duurt inmiddels al zeven weken en heeft aan zeker 2133 Palestijnen het leven gekost. Aan Israëlische zijde lieten 68 mensen het leven, onder wie vier burgers. 

© Novum 2014
palestina
hamas
zionisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?