1400 kinderen misbruikt in Britse stad

buitenland
113
27 aug '14
Maar liefst 1400 kinderen zijn tussen 1997 en 2013 misbruikt in de Noord-Engelse stad Rotherham.

Dat blijkt uit een officieel rapport dat dinsdag verscheen. Slachtoffers van soms slechts elf jaar oud werden geslagen, verkracht en verhandeld. Het onderzoeksverslag werd opgesteld door Alexis Jay, voormalig adviseur maatschappelijk werk voor de Schotse overheid. Hij sprak van 'kinderen die met petroleum werden overgoten en werden bedreigd met verbranding'. Daarna werden ze gedwongen gewelddadige verkrachtingen te aanschouwen en werd gezegd dat hun hetzelfde zou overkomen. 

Jay wijt het feit dat de misdaden zo lang konden doorgaan aan de politie en aan managers bij de kinderbescherming. Niemand kwam het misbruik op het spoor of trad ertegen op, ondanks dat er 'vanaf het begin groeiend bewijs was dat seksuele uitbuiting van kinderen een ernstig probleem was in Rotherham'. De politie 'behandelde veel slachtoffers met wantrouwen', aldus Jay. 

Het eerste rapport dat de situatie in Rotherham omschreef werd volgens de onderzoeker 'bewust weggemoffeld' omdat de politie de informatie niet geloofde. Veel agenten hoopten dat het om een opzichzelfstaand incident ging dat vanzelf zou weggaan. Jay sprak van een schandalig collectief falen van het toenmalige leiderschap. 

Naar aanleiding van het rapport is voorzitter van de gemeenteraad Roger Stone opgestapt, meldt persbureau PA. De meeste daders waren van Pakistaanse komaf. Veel agenten durfden niet tegen hen op te treden omdat ze vreesden te worden uitgemaakt voor racist. Het is niet bekend of er arrestaties zijn verricht. 

© Novum 2014
groot-brittannië
rotherham
alexis jay
pedofilie
kindermisbruik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?