Kabinet wil alle vluchtgegevens opslaan 'in strijd tegen jihadisme'

algemeen
25
29 aug '14
Het kabinet wil dat politie, marechaussee , AIVD en douane 'in de strijd tegen jihadisme' inzage krijgen in alle vluchtgegevens van reizigers.

Dat blijkt uit de plannen die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag presenteerden in Den Haag. Vorig jaar sprak de Tweede Kamer zich nog uit tegen zo'n plan. Alle luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn moeten volgens de plannen 'reserverings- en check-in gegevens structureel aan de overheid verstrekken'. 

De gegevens mogen alleen gebruikt worden voor de bestrijding van terroristische misdrijven. Opstelten zei in een toelichting dat de reisgegevens in een 'strak afgeschermd register' worden opgeslagen die alleen voor terrorismebestrijding wordt ingezet. "Veertien Europese landen gaan dit doen. Het is belangrijk om te volgen wat de reisbewegingen zijn", zei de bewindsman. 

Coalitiepartijen VVD en PvdA zagen een jaar geleden nog helemaal niets in de plannen. Het opslaan van gegevens zou inbreuk maken op de privacy. Volgens de PvdA was het bovendien niet zinvol om de gegevens van alle reizigers op te slaan om enkele kwaadwillenden op te sporen. Het kabinet wil daarnaast mensen die zich aansluiten bij een terroristische organisatie, het Nederlanderschap ontnemen als zij twee nationaliteiten hebben. 

Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen. "Als alle feiten op tafel liggen en iemand daadwerkelijk in terroristische dienst is geweest, dan wordt onmiddellijk de nationaliteit ontnomen", zei Opstelten. Er is wel beroep mogelijk. Terugkerende jihadisten worden in de toekomst scherper in de gaten gehouden. Mogelijk worden ze in inrichtingen voor veelplegers gestopt. 

Ook studeert het kabinet op onder meer een meldplicht en contactverboden. Bovendien komt er een exitprogramma voor jihadisten die spijt hebben gekregen. 

© Novum 2014
jihadisme
polderjihad
ivo opstelten
pvda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?