Marokkaanse jihadisten willen terugkeren

marokko
61
29 aug '14
Marokkaanse strijders die in Syrië en Irak tegen de regeringslegers aldaar vechten hebben wel trek in een terugkeer naar Marokko.

Zeker nu de strijd heviger aan het worden is en men nauwelijks meer weet aan wiens zijde het best gestreden kan worden hebben veel jihadisten geen trek meer in een langer verblijf. Volgens de krant Al Massae hebben tientallen van hen aangegeven best terug te willen keren naar Marokko. Dit alleen als ze in hun eigen land niet berecht worden voor terroristische activiteiten. Iets waar je in Marokko al gauw schuldig aan bent. 

De krant baseert zich op cijfers van de Spaanse inlichtingendiensten. Inmiddels zijn Marokkaanse autoriteiten in gesprek met vertegenwoordigers van strijders. Zij zijn allen vanuit Marokko vertrokken naar Syrië of Irak. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld geen Marokkaanse Nederlanders die daar strijd leveren. Als zij niet berecht worden beloven de jihadisten geen gevaar te vormen voor Marokko. 

Integratie De nationale veiligheid is iets waar Marokko zich al geruime tijd zorgen om maakt. Als het aan de strijders ligt hoeft men daar niet wakker om te liggen. Zij beloofden bovendien om hun best te doen om terug te keren in de maatschappij als volwaardige burgers. Terroristische organisaties maken dan geen deel meer uit van hun levens. Weken geleden zou een andere groep ook de onderhandelingen gestart hebben voor een terugkeer. 

Marokko denkt dat er ongeveer 3000 landgenoten in de brandhaarden vechten. Het land vreest voor aanslagen wanneer zij terugkeren. Het leger is inmiddels ingezet om eventuele dreigingen een halt toe te roepen. Zwakke plekken zoals de zeedijk in Casablanca en een olieraffinaderij in Mohammedia en de vliegvelden van Casablanca en Marrakech worden extra bewaakt. 

De luchtmacht houdt met moderne radars en ander zwaar materiaal het luchtruim in de gaten. Ruim 70.000 militairen zijn gestationeerd om een aanval af te slaan.

© Redactie 2014
marokko
syrië
irak
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?