Israël steelt 400 hectare grond van Palestijnen

buitenland
131
1 sep '14
Israël heeft ruim vierhonderd hectare grond bij Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, 'opgeëist' om een nieuwe nederzetting te bouwen.

De anti-nederzettingengroep Vrede Nu hekelt de beslissing en zegt dat een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen hiermee alleen maar moeilijker wordt. De Palestijnen zien de Westelijke Jordaanoever als onderdeel van een toekomstige, onafhankelijke staat. Volgens Vrede Nu is er sinds de jaren tachtig niet meer in een klap zo veel land geclaimd voor de bouw van een nieuwe nederzetting. 

De beslissing kan de 'realiteit in het gebied drastisch veranderen', aldus Vrede Nu. De grond die nu is geclaimd (in normale taal kan men gerust spreken over landinname of diefstal), ligt bij Gush Etzion, een groep nederzettingen op de Westoever. Bronnen bij de Israëlische regering zeiden tegen de New York Times dat werd besloten het land te confisqueren na de moord op drie Israëlische tieners, in juli. 

Die moorden waren de aanleiding voor het bloedvergieten in Gaza. Bewijs dat Hamas te maken heeft met de moorden ontbreekt echter. De uitleg van de bronnen doet vermoeden dat de plannen bedoeld zijn als straf voor de Palestijnen. 

© Novum 2014
zionisten
palestina
westelijke jordaanoever
gush etzion
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?