Wijnverkoop in Marokko gekelderd

marokko
32
15 sep '14
Veel Marokkaanse burgers en politieke partijen zien graag een 'alcoholvrij' Marokko. Dit deel van de bevolking zal dan ook blij zijn met de nieuwste cijfers.

Volgens La Vie Eco daalde de legale verkoop van alcohol met bijna 18% van januari tot augustus ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Toen werd er nog 760.000 hectoliter gedronken, terwijl dat dit jaar 623.000 was. De daling treft vooral de wijnverkoop, waarbij de omzet bijna gehalveerd is (- 46,14%) over dezelfde periode. De economische bron spreekt van een 'historische daling'. 

De daling is vooral te wijten (of te danken) aan de activiteiten van Marjane. De belangrijke supermarktgigant besloot in 2012 om de verkoop van alcohol stukje bij beetje te stoppen. Marjane maakte toen duidelijk dat er geen religieuze motieven zijn voor de stop van alcoholverkoop maar dat het bedrijf zich zorgen maakt over de veiligheid van drinkers. 

Naast het besluit van Marjane speelt ook de recente belastingtoename een rol in de daling van alcoholverkopen. De regerende islamitische PJD-partij doet er alles aan om de 'alcohol sector' in Marokko in te dammen. Sommige Marjane filialen verkochten dit jaar in de zomervakantie wel 'gewoon' alcoholische dranken. 

© Redactie 2014
marokko
alcohol
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?