Doodstraf om misselijkmakende groepsverkrachting Afghanistan

buitenland
2
16 sep '14
Een hof van beroep in Afghanistan heeft maandag vijf mannen ter dood veroordeeld wegens een roofoverval op een Afghaans gezin en verkrachting van de vrouwelijke gezinsleden.

De auto van het gezin werd op weg naar huis even buiten Kabul tegengehouden door een groep van in totaal acht mannen (foto). Sommigen droegen een uniform van de Afghaanse politie. De groep vergreep zich vervolgens aan de vrouwen. De zaak leidde tot demonstraties en het kantoor van de Afghaanse president Hamid Karzai drong zelfs aan op executie van de verdachten. 

De politieke bemoeienis en de snelle procesgang is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in strijd met het recht van de verdachten op een eerlijk proces. "De politie en de rechtbank hebben op deze vreselijke misdaad gereageerd met een halfbakken proces dat van de rechtspraak een lachertje maakt, zowel voor de slachtoffers als voor de daders", aldus Phelim Kine van HRW. 

Vijf verdachten werden opgepakt. Drie zijn nog voortvluchtig. De verwachting is dat veroordeelden beroep aantekenen tegen het vonnis. 

© Novum 2014
afghanistan
groepsverkrachting
kabul
hamid karzai
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?