Tactiek zionisten werkt: kolonistenbevolking extreem snel gegroeid

buitenland
7
17 sep '14
De groep Israëlische kolonisten die in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever woont is in de eerste helft van 2014 met twee procent gegroeid.

Dat heeft een kolonistenorganisatie, de Yesha-raad, dinsdag bekendgemaakt. De vredesbesprekingen die Israël in die periode met de Palestijnen voerde stonden de groei van de kolonistenbevolking niet in de weg. De groeicijfers kwamen op kritiek te staan van de Palestijnen, die de Westoever als belangrijk deel van hun toekomstige staat zien. 

De Palestijnse politica Hanan Ashrawi sprak naar aanleiding van de statistieken van een 'wetteloosheid, kolonisatie, landjepik en een beleid dat erop gericht is de kans op een tweestatenoplossing of vrede te vernietigen'. De Palestijnen en het leeuwendeel van de internationale gemeenschap zien de Israëlische nederzettingen in de gebieden als illegaal. De Yesha-raad rekent erop dat in de tweede helft van dit jaar het aantal kolonisten met eenzelfde tempo zal toenemen, waarmee deze dus in totaal op vier procent uitkomt. 

Hiermee groeit de kolonistenbevolking sneller dan de totale Israëlische bevolking. "Het is een bloeiende gemeenschap die hier blijft en niet zal wijken", zei een woordvoerder van de raad. Volgens hem is de toename het gevolg van zowel een groei van de Israëlische bevolking als een toestroom van burgers die om ideologische of economische redenen in de nederzettingen willen wonen. 

De huizenprijzen liggen op de Westoever aanzienlijk lager dan in Israël. Om die reden zijn zij aantrekkelijk voor starters en jonge gezinnen. Een groot deel van de kolonisten bestaat uit orthodoxe joden, die vaak meer kinderen krijgen. 

© Novum 2014
zionisten
palestina
hanan ashrawi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?