'Koninklijk pardon nodig in Marokko? Dat is dan 14.000 euro'

marokko
4
17 sep '14
De Delegatie voor het Gevangeniswezen, eindverantwoordelijke voor het gevangenisbeleid in Marokko, zit met de handen in het haar door een nieuw schandaal.

Volgens het Franstalige Telquel hebben twee verantwoordelijken in een gevangenis in Marrakech een flinke geldsom gevraagd voor een nogal zeldzame dienst. De twee waren werkzaam in de Oudaya-gevangenis en vroegen een Franse gevangene of hij interesse had in een koninklijk pardon. Voor 140.000 dirham zou hij op de lijst van verzoeken komen. 

Volgens de bron werden de twee snel gesnapt en geschorst. Een van hen was de gevangenisdirecteur terwijl de ander een detentieverantwoordelijke was. Het was aan de Franse gevangene te danken dat de Marokkaanse autoriteiten de mannen in de smiezen kregen. Hij diende een klacht in bij de ambassade van Frankrijk. 

Assabah meldt bovendien dat de Fransman beide ambtenaren beschuldigde van corruptie. Of hij voor dat bedrag daadwerkelijk een koninklijk pardon zou krijgen is niet bekend. Zeker na flinke blunders in het verleden is de verantwoordelijke instantie voor de selectie van gevangenen extra op haar hoede. Ook het ministerie van Justitie heeft hierin een vinger in de pap.

© Redactie 2014
marokko
marrakech
koninklijk pardon
safi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?