Mysterieuze dood Syrische kinderen na vaccinatie

buitenland
5
17 sep '14
Het is vrijwel uitgesloten dat de zeker vijftien kinderen die dinsdag stierven in Syrië zijn overleden door een vaccinatie tegen de mazelen die over de houdbaarheidsdatum was.

Dat zegt de vanuit Beiroet opererende gezondheidsexpert Fouad Fouad woensdag. Vaccins die over de datum zijn zijn volgens hem min of meer onschadelijk. "Het kan niet dodelijk zijn". De kinderen, in sommige gevallen nog maar baby's, vertoonden allemaal tekenen van een 'ernstige allergische shock', ongeveer een uur nadat ze hun tweede mazeleninjectie toegediend hadden gekregen. 

Volgens Abdullah Ajaj, de arts die de injecties toediende, is nog onduidelijk waar ze aan zijn overleden. "Er werd geroepen en geschreeuwd, het was moeilijk voor de ouders. Je komt om je kind te laten vaccineren en vervolgens is je kind stervende, dat is erg moeilijk", aldus Ajaj. Veel kinderen stikten. Een tekort aan beademingsapparatuur maakte de problemen alleen maar groter. 

Ajaj zegt na toediening van vaccins nog nooit dergelijke symptomen gezien te hebben. Unicef wil nog niet reageren in afwachting van 'meer duidelijkheid over de feiten', laat een woordvoerster weten. 

© Novum 2014
syrië
arabische lente
fouad fouad
beiroet
abdullah ajaj
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?