Huizense jihadverdachten onder voorwaarden vrij

algemeen
2
18 sep '14
Twee jihadverdachten uit Huizen mogen onder voorwaarden op vrije voeten blijven.

Dat heeft de rechtbank in Lelystad donderdag in hoger beroep bepaald. Ze mogen geen contact hebben met elkaar en elkaars gezinsleden. Ook mogen ze Nederland niet verlaten, moeten ze zich geregeld melden bij de reclassering en kunnen ze een enkelband krijgen. Volgens de rechtbank is er op zichzelf voldoende reden om de twee voorlopig vast te houden, maar mogen ze onder 'zeer strenge voorwaarden' op vrije voeten blijven.

Eerder besloot de rechter-commissaris dat de twee mannen niet langer hoefden te worden vastgehouden. Sindsdien is er echter nieuwe informatie aan het licht gekomen, zegt de rechtbank. De twee mannen, van 31 en 33 jaar oud, werden eind vorige maand opgepakt, samen met hun echtgenotes. Ze zouden van plan zijn geweest om zich met hun kinderen aan te sluiten bij de terreurbeweging IS. 

Woensdag meldde het openbaar ministerie dat in het huis van de 33-jarige verdachte onder meer omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag zijn aangetroffen. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
huizen
lelystad
polderjihad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?