Opstelten: agenten nemen het niet voor elkaar op bij geweld

algemeen
7
19 sep '14
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kan zich niet vinden in het commentaar van waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren op leidinggevenden bij de politie.

Die zouden het te snel opnemen voor agenten die worden beschuldigd van buitensporig geweld tegen burgers. "Er is juist altijd heel veel reflectie na optredens, er is een up-to-date klachtensysteem en we zijn daar heel open over", aldus Opstelten vrijdag na afloop van de ministerraad. De bewindsman noemde de politie een 'zelfbewuste' en 'lerende' organisatie. 

"Maar ik neem de ombudsman altijd serieus. Het is goed dat hij eens een kijkje neemt bij een organisatie die zo groot en belangrijk is en dat hij daar zijn ideeën over geeft. Maar ik hoef het niet over alles met hem eens te zijn", aldus Opstelten. De bewindsman zei veel vertrouwen te hebben in 'onze politiemensen'. Opstelten is het dan ook niet eens met een andere uitspraak die Van Dooren deed in een eerder op de dag gepubliceerd vraaggesprek met nu.nl. 

Van Dooren zei te hebben vastgesteld dat politiemensen 'over het algemeen weinig zelfvertrouwen hebben'. "Ik kom veel politiemensen tegen en ik vind juist dat onze politie zelfbewust optreedt", aldus Opstelten. Opstelten zei verder dat agenten voortdurend opleidingen en weerbaarheidstrainingen volgen zodat ze in staat zijn om 'op een juiste manier en zoals dat moet in onze samenleving op te treden'. 

"Ik ben trots op onze politie, maar ga de woorden van de ombudsman bestuderen. De korpsleiding gaat dat ook doen. Alles wat bijdraagt aan het gezaghebbend optreden van de politie zullen wij tot ons nemen, maar ik verwacht niet dat er maatregelen moeten worden genomen." 

© Novum 2014
ivo opstelten
politie
frank van dooren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?