Mogelijk fraude bij anti-radicaliseringsprojecten

algemeen
19
20 sep '14
Justitie is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude met subsidies bij vijf grote anti-radicaliseringsprojecten.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek naar misbruik van subsidies voor het bestrijden van jihadisme in Nederland. Het Openbaar Ministerie bevestigt in de krant dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar fraude met subsidies die zijn verstrekt door het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum. De twee verdachten die op 31 juli zijn aangehouden zouden PvdA'er en inmiddels voormalig Forum-programmamanager Halim el Madkouri, en de Haagse Berber-activist Farid L. zijn. 

Beiden werkten aan vijf 'weerbaarheidsbijeenkomsten' voor ouders van potentiële Syriëgangers in Den Haag, Gouda en Delft. Het OM kijkt ook naar dergelijke bijeenkomsten in Amsterdam en Rotterdam. Beiden wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Farid L. zegt contant een deel van de subsidie aan El Madkouri te hebben moeten geven en zelf niet te hebben geprofiteerd van het geld. 

El Madkouri zegt er op zijn beurt te zijn ingeluisd. Dinsdag eiste El Madkouri in een kort geding dat zijn ontslag bij Forum wordt teruggedraaid. Forum doet geen mededelingen over de kwestie. Er lopen ook onderzoeken van de Inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid naar de geldstromen bij Forum. 

De PVV heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. De partij wil dat de anti-radicaliseringsprojecten per direct worden stopgezet. "Het levert niets op in de strijd tegen jihadisme. Bovendien frauderen islamitische sleutelfiguren op grote schaal met de subsidies", zegt Kamerlid Machiel de Graaf.

© Novum 2014
halim el madkouri
farid l
forum
fraude
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?