CDA wil antwoord over intrekken Marokkaans en Turks paspoort

marokko
5
22 sep '14
Het CDA vermoedt dat het kabinet geen afspraken heeft gemaakt met Turkije en Marokko over het gelijktijdig intrekken van reisdocumenten van jihadreizigers.

Kamerlid Pieter Omtzigt laat zondagavond weten dat hij ondanks aandringen nog steeds geen antwoord heeft op Kamervragen die hij daarover stelde. Volgens Omtzigt heeft de overgrote meerderheid van de jihadreizigers een dubbele nationaliteit en dus een dubbel paspoort. Als de reisdocumenten van deze mensen vervallen worden verklaard om het afreizen naar bijvoorbeeld Syrië te voorkomen, kunnen ze altijd nog gebruikmaken van hun tweede paspoort. 

Ondanks een aantal herinneringen heeft Omtzigt nog steeds geen brief ontvangen met een antwoord op de vraag of het mogelijk om reisdocumenten tegelijkertijd ongeldig te verklaren. "Opstelten en het kabinet moeten nu echt actie ondernemen", maant het Kamerlid. Hij is tegen 'maatregelen die alleen voor de bühne van de regeringspartijen werken'. 

De aanscherping van de mogelijkheid om reisdocumenten in te trekken maakt deel uit van een maatregelenpakket dat de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn collega van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (Pvda), verantwoordelijk voor integratie, eind vorige maand aankondigden. Het kabinet wil met de maatregelen het gevaar van jihadisme in Nederland beteugelen. 

© Novum 2014
marokko
turkije
cda
paspoort
pieter omtzigt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?