Obama: gevaar van Daesh onderschat

buitenland
0
29 sep '14
De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de Verenigde Staten het risico dat extremisten de groep Daesh wilden oprichten hebben onderschat.

Tegelijkertijd hebben de VS de capaciteit en de wil van het Iraakse leger om tegen de extremisten vechten overschat. Hierbij moet men niet vergeten dat het de VS waren die Irak de afgrond in duwde. In een interview zondag met het CBS-programma 60 Minutes zegt Obama dat de extremisten die eerder door het Amerikaanse leger met steun van soennitische stammen in Irak werden gedwongen 'ondergronds' te gaan, zich door de chaos tijdens de burgeroorlog in het buurland Syrië hebben kunnen hergroeperen. 

Syrië is nu een magneet voor jihadisten uit de hele wereld. Militair optreden is nodig om het strijdvermogen van de extremisten te verkleinen, hun financiering af te snijden en de toestroom van buitenlandse strijders te dwarsbomen, zei Obama. Het Witte Huis blijft de inzet van Amerikaanse gevechtstroepen vooralsnog afwijzen. 

"Wij gaan niet herhalen wat wij eerder hebben gedaan. Honderdduizenden Amerikanen op de grond in het Midden-Oosten die vast komen te zitten in het moeras, dat is precies wat Al-Qaida wil. Wij zullen dat niet doen", zei Tony Blinken, plaatsvervangend veiligheidsadviseur van Obama. 

Obama benadrukte dat ook politieke oplossingen nodig zijn om soennieten en sjiieten in het Midden-Oosten met elkaar te verzoenen. Hij zei dat conflicten tussen de twee hoofdstromingen van de islam de 'grootste bron van strijd' zijn in de wereld. 

© Novum 2014
barack obama
vs
irak
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?