'Sharia4Belgium wilde democratie omverwerpen'

buitenland
20
30 sep '14
De Belgische groep Sharia4Belgium hersenspoelde jongeren en stuurde ze vervolgens de Syrische burgeroorlog in. De organisatie wilde de democratie omverwerpen en een islamitische staat vestigen.

Dat heeft de officier van justitie maandag betoogd voor de rechtbank van Antwerpen. Slechts negen van de 46 verdachten verschenen in de rechtszaal. Onder hen waren de voorman van de veronderstelde terreurgroep, Fouad Belkacem, en de gewonde jihadganger Bilal El Makhouki. De laatste raakte volgens Belgische media in Syrië gewond, verloor zijn onderbeen en maakte daarom op krukken zijn opwachting voor het hekje. 

De overige verdachten vechten naar alle waarschijnlijkheid in Syrië in de gelederen van extremistische groepen als Jabhat al-Nusra of zijn inmiddels gesneuveld. Het openbaar ministerie vervolgt echter toch alle 46 verdachten, omdat zij mogelijk hun overlijden simuleren om aan opsporing en berechting te ontkomen. Belkacem, die geldt als de leider van Sharia4Belgium, kan vijftien tot twintig jaar gevangenisstraf worden opgelegd. 

Hij en zijn ondergeschikten gebruikten onder meer sociale media om jonge moslims te indoctrineren met hun jihadistische ideologie, aldus justitie. Velen van hen trokken vanaf de zomer van 2012 naar Syrië om daar te vechten tegen het bewind van president Bashar Assad. Volgens de ouders van veel jihadgangers waren hun kinderen nooit uit eigen beweging naar het oorlogsgebied afgereisd. 

De vader van Syriëganger Jejoen Bontinck luchtte volgens de krant Het Laatste Nieuws tijdens de zittingsdag zijn hart over Belkacem, die hij het hersenspoelen van zijn zoon verwijt. Belkacem, die meermalen lachte tijdens het requisitoir, 'lacht zoals altijd', zei Bontinck senior. "Bin Laden lacht vanuit de hel, Belkacem vanuit de cel." 

De aanklager betoogt dat Sharia4Belgium een terreurorganisatie is en eist dat de rechter de leden voor hun lidmaatschap straft. Zij voert afgeluisterde telefoongesprekken aan van Jejoen Bontinck, die tegelijkertijd de belangrijkste getuige à charge is. Die gesprekken zouden aantonen dat de groep nauw verstrengeld was met de extremisten die inmiddels zijn opgegaan in de gevreesde beweging Daesh.

De verdediging krijgt vandaag het woord. 

© Novum 2014
sharia4belgium
belgië
syrië
fouad belkacem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?