Politiechefs vliegen graag luxe: tickets van ruim 4000 euro zijn normaal

algemeen
5
10 okt '14
De zeventien Nederlandse politiechefs in Nederland hebben in het eerste halfjaar van 2014 ongeveer 44 duizend euro gedeclareerd.

Dat schrijft Metro vrijdag op basis van eigen onderzoek. De verschillen tussen de declaraties zijn groot. De politieleiding declareert sinds 2009, toen strenge regels ten opzichte van bijvoorbeeld dienstreizen werden ingesteld, per jaar zo'n 77 duizend euro. Gezien de eerste helft van het jaar gaan ze daar dit jaar ruim overheen, aldus Metro. De grootste kostenpost zijn de dienstreizen die de politietop maakt. 

Alle leden van de leiding vliegen business class, aldus Metro. Tickets van meer dan vierduizend euro zijn 'eerder regel dan uitzondering'. De Rotterdamse politiechef Frank Paauw ging tot tweemaal toe naar Singapore voor twaalfduizend euro. De reizen zijn wel te verklaren, zegt een politiewoordvoerder tegen Metro. 

"Door de toenemende globalisering en de verdere uitbreiding van de Europese Unie heeft de Nederlandse politie te maken met internationale samenwerking. Leden van de korpsleiding en andere functionarissen moeten soms buitenlandse dienstreizen of werkbezoeken ondernemen. Deze reizen moeten functioneel, dus nuttig en noodzakelijk zijn." 

Politiechef Patricia Zorko van de Landelijke Eenheid declareerde met ruim dertienduizend euro het meest. Iets meer dan de helft daarvan was bedoeld voor een opleiding aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Frans Heeres, chef in Oost-Brabant, declareerde niets. Ook Gery Veldhuis van de regio Limburg is zuinig. 

Hij declareerde twee keer een enkeltje van Maastricht naar Den Haag en carpoolde terug naar Limburg. Pieter-Jaap Aalbersberg, de politiechef van Amsterdam, woont in Zwolle maar werkt in de hoofdstad. Om die reden overnachtte hij al zeven keer in een hotel in de stad. 

© Novum 2014
politiechef
politie
frank paauw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?