Jihadverdachte onder voorwaarden vrijgelaten

algemeen
8
20 okt '14
Een jihadverdachte uit Den Haag is donderdag onder voorwaarden vrijgelaten.

De rechtbank woog mee dat hij zelf al stappen had gezet richting deradicalisering en niet als hoofdverdachte werd beschouwd, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag zaterdag. De rechtbank woog ook mee dat de verdachte, de 21-jarige Jordi de J., twee jonge kinderen heeft. De verdachte moet wel contact houden met reclassering. Zijn dagindeling wordt in de gaten gehouden en hij moet gesprekken met psychologen of psychiaters voeren die zijn gericht op deradicalisering. 

Ook mag hij het land niet uit. Door deze voorwaarden is het risico op herhaling volgens de rechtbank voldoende ondervangen. Als de verdachte zich niet aan de aanwijzingen houdt, wordt hij weer vastgezet. De J. heeft een jihadtraining gevolgd in Syrië, maar keerde terug zonder te hebben deelgenomen aan gevechtshandelingen. Hij werd eind vorige maand opgepakt. 

Een maand eerder werden drie andere jihadverdachten uit Den Haag opgepakt in Duitsland. Het ging om twee mannen, die van ronselen werden verdacht, en een vrouw.

© Novum 2014
den haag
polderjihad
radicalisering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?