Vijf jaar cel voor Pistorius

buitenland
10
21 okt '14
Paralympisch topsporter Oscar Pistorius krijgt vijf jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. Pistorius werd eerder schuldig bevonden aan dood door schuld. De sprinter kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor het vuren van een pistool in een restaurant. Dat incident had enkele weken voor de dood van Steenkamp plaats. Pistorius liep na het horen van zijn straf direct de rechtszaal uit naar een politiecel. Hij moet direct de gevangenis in. 

Zowel de verdediging als de aanklager kan nog in hoger beroep gaan. De aanklager liet via een woordvoerder weten teleurgesteld te zijn dat de atleet slechts aan dood door schuld schuldig is bevonden, maar dat hij nog niet had besloten of hij in hoger beroep gaat. Pistorius schoot Steenkamp vorig jaar op Valentijnsdag dood door de deur van het toilet in hun woning. 

De atleet zei dat hij dacht dat zij een inbreker was. Rechter Thokozile Masipa betichtte Pistorius van 'grove nalatigheid' door gelijk naar zijn wapen te grijpen. Volgens juridische experts komt de sporter na tien maanden in de cel in aanmerking voor huisarrest. Hij mag de rest van zijn straf dan in zijn eigen woning uitzitten. 

© Novum 2014
oscar pistorius
reeva steenkamp
moord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?