Van der Laan roept op tot alertheid radicalisering

algemeen
8
22 okt '14
Alle Amsterdammers moeten alert zijn op verdachte situaties en signalen van radicalisering melden bij de politie of de gemeente.

Die oproep doet de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in zijn column in de Metro. Volgens Van der Laan moeten mensen zich realiseren dat ondanks alle maatregelen een aanslag in Amsterdam een mogelijkheid blijft. "We kunnen niet alles voorkomen." In zijn column stelt Van der Laan dat sinds de moord op Theo van Gogh, die 2 november tien jaar geleden plaatsvond, veel is gebeurd in Amsterdam. 

"Gek genoeg lijkt het of we nu op een vergelijkbaar punt staan als toen. De spanningen in de stad nemen toe, radicalisering is een stuk zichtbaarder geworden door de conflicten die deze zomer oplaaiden in het Midden-Oosten." De betrokkenheid van Nederland bij de strijd tegen organisatie Islamitische Staat maakt het volgens de Amsterdamse burgemeester 'te meer voorstelbaar' dat Nederland ooit doelwit wordt van een aanslag. 

Hij haalt daarbij de arrestatie aan vorige week in Amsterdam van een man die een aanslag wilde plegen op agenten. "We moeten daarom waakzaam en weerbaar zijn." Van der Laan geeft aan dat hij niet over alle genomen maatregelen kan spreken. Maar behalve dat Amsterdammers alert moeten zijn is het volgens hem ook belangrijk dat mensen tolerant en geïnteresseerd in elkaar blijven. 

"We moeten onverdraagzaamheid bestrijden, zonder zelf onverdraagzaam te worden. Dat heeft Amsterdam gemaakt tot de geweldige stad die het is, en dat mogen we nooit opgeven. Want dan winnen extremisten en verliezen wij." 

© Novum 2014
amsterdam
eberhard van der laan
polderjihad
radicalisering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?