Geliefde Marokkaanse schrijver was verzonnen

algemeen
38
22 okt '14
Beeldend kunstenaar Nelle Boer heeft zich maandenlang voorgedaan als Nizar Mourabit, een Marokkaanse politicoloog. Hij wilde kijken hoe ver hij het kon schoppen in het wereldje van de media.

Dinsdagavond deed de Correspondent verhaal over de verzonnen Marokkaan. Boer verzon Nizar om te kijken hoe het als Marokkaan in Nederland is. Hij maakte van hem een politicoloog uit Emmeloord, maakte accounts op sociale netwerken en bewerkte zelfs foto's om zijn identiteit extra kracht te geven. Al snel zorgde hij ervoor dat zijn stukken werden gepubliceerd op Joop en in Trouw. 

'Het bleek een stuk gemakkelijker te zijn om gepubliceerd te worden als Marokkaan dan als mijzelf', stelt Boer op de website. Boer kwam als Mourabit binnen bij Joop toen hij de hoofdredacteur mailde met daarin een opiniestuk. Dat stuk was onderdeel van zijn nog te publiceren boek. Eindredacteur Jole hapte toe en liet het publiceren. Later krijgt hij het voor elkaar om ook Trouw en Het Parool te doen geloven dat het om een 'echte Marokkaan' gaat.

Het balletje ging al vrij snel rollen na de publicaties, waarna onder andere Radio 1 en AT5 met Boer belden om hem uit te nodigen. Hij moest creatief zijn om onder de uitnodigingen uit te komen. Ook bellen ging niet. 'Ik vertel ze maar dat ik slechter spreek dan dat ik schrijf. Maar ze zijn erg vasthoudend, moet ik zeggen. En ik kan ze niet eens bellen, want dan horen ze dat ik geen Marokkaan ben.'

Korte tijd later onthult hij zijn ware identiteit aan de Correspondent. 'Ik ken niet één Marokkaan. Ik heb er zelfs nooit één gesproken', besluit de kunstenaar.

© Redactie 2014
marokkaan
nelle boer
nizar mourabit
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?