Burgemeester vergelijkt Daesh-strijders met Nederlandse zionisten

algemeen
40
23 okt '14
Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes heeft donderdag een vergelijking gemaakt tussen radicale moslims die zich aansluiten bij terreurorganisatie Daesh en Nederlandse zionisten die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken om voor een joodse staat te vechten.

Broertjes ging op Radio 1 in op de vraag of Nederlandse moslims die naar Syrië willen vertrekken, moeten worden tegengehouden. Volgens Broertjes is dat 'een vraagstuk met heel veel voetangels'. "Na de oorlog zijn ook heel veel mensen naar Israël gereisd om tegen de Engelsen te vechten. Die hebben we ook niet tegengehouden." Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, doelt op het toenmalige Palestina, tot 1948 een Brits mandaatgebied. 

Eind augustus vertrok de bekende radicaal Jermaine W. met zijn vrouw en kinderen uit zijn woonplaats Hilversum, vermoedelijk met bestemming Syrië. Dat gebeurde zonder dat Broertjes ervan wist, waardoor hij niet kon ingrijpen door bijvoorbeeld de paspoorten in te nemen. CIDI-voorzitter Esther Voet reageert op Twitter geïrriteerd op de uitspraak van Broertjes. 

"Daesh-terroristen vergelijken met joden richting Israël na WOII is ridicuul", stelt Voet. Ze roept Broertjes op de 'uitglijer' recht te zetten. De woordvoerder van Broertjes laat desgevraagd weten nog in overleg te zijn over een eventuele reactie. 

© Novum 2014
pieter broertjes
zionisten
hilversum
jermaine w
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?