Burgemeester Hilversum zwicht voor zionistenlobby na ferme uitspraken

algemeen
9
24 okt '14
Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes erkent dat hij een ongelukkige uitspraak heeft gedaan door strijders van de Daesh te vergelijken met Nederlandse zionisten die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël trokken om te vechten.

Dat heeft de woordvoerder van Broertjes donderdag gezegd. "Wat Broertjes heeft willen zeggen, is dat de overheid mensen niet zomaar kan verbieden zich elders te vestigen, om wat voor reden dan ook", zegt de woordvoerder. "Dat is het punt dat hij wilde maken. Hij koppelde daar een plompverloren vergelijking aan. Die was ongelukkig." Broertjes ging op Radio 1 in op de vraag of Nederlandse moslims die naar Syrië willen vertrekken, moeten worden tegengehouden. 

Volgens Broertjes is dat 'een vraagstuk met heel veel voetangels'. "Na de oorlog zijn ook heel veel mensen naar Israël gereisd om tegen de Engelsen te vechten. Die hebben we ook niet tegengehouden." Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, doelt op Palestina, tot 1948 een Brits mandaatgebied. Eind augustus vertrok de bekende moslimradicaal Jermaine W. met zijn vrouw en kinderen uit zijn woonplaats Hilversum, vermoedelijk met bestemming Syrië. 

Dat gebeurde zonder dat Broertjes ervan wist, waardoor hij niet kon ingrijpen door bijvoorbeeld de paspoorten in te nemen. CIDI-voorzitter Esther Voet reageert op Twitter geïrriteerd op de uitspraak van Broertjes. "ISIS-terroristen vergelijken met joden richting Israël na WOII is ridicuul", stelt Voet. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf noemt de vergelijking 'stuitend'. "Dan mis je elk historisch besef." De PVV eist het vertrek van Broertjes en heeft Kamervragen gesteld. 

© Novum 2014
pieter broertjes
hilversum
daesh
isis
zionisten
esther voet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?