Marokko vraagt internationale gemeenschap op te treden tegen Israël

marokko
17
28 okt '14
Marokko heeft ernstige zorgen over de escalatie van de illegale praktijken van de zionisten in Jeruzalem en in het bijzonder bij moskee Al Aqsa.

Daarom roept Marokko de internationale gemeenschap andermaal op om op te treden tegen de Israëlische aanvallen op de Al Aqsa moskee, het steeds meer joods maken van de stad en de bouw van nederzettingen op illegaal geannexeerde gebieden in de heilige stad. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een speciale verklaring. Marokko spreekt daarin over provocerende handelingen om de geschiedenis en juridische status van Jeruzalem te veranderen. 

Daardoor glipt Jeruzalem steeds meer uit handen van de Palestijnen. Bovendien ondermijnt Israël keer op keer internationale resoluties met betrekking tot het intact laten van de stad. Ook spreekt het Noord-Afrikaans land haar zorgen uit over het toenemend geweld bij de Al Aqsa moskee, voor moslims de derde heiligste plek in het geloof. Steeds vaker worden nietsvermoedende moskeebezoekers geslagen en zonder aanleiding hardhandig gearresteerd door Israëlische soldaten. 

Marokko ziet een bepaald patroon en spreekt van 'systematische en herhaaldelijke aanvallen' bij de moskee. Het is geen toeval dat Marokko regelmatig over Jeruzalem (Al Quds) spreekt. Koning Mohammed VI is namelijk de voorzitter van de speciale Al Quds commissie en is van plan om in de eerste week van november een coördinatievergadering te organiseren met onder meer de Organisatie van Islamitische Samenwerking. 

Tijdens deze bijeenkomst wil Marokko een boodschap uiten richting invloedrijke supermachten over de noodzaak om Al Aqsa en Al Quds te verdedigen tegen de Israëliërs, die keer op keer mensenrechten schenden. Marokko is van mening dat de Palestijnen recht hebben op een deel van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad. Dit recht moet gerespecteerd worden en is de enige manier om tot een eerlijke en duurzame regeling te komen om het conflict op te lossen, aldus het ministerie.

© Redactie 2014
marokko
zionisten
jeruzalem
al quds
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?