Zionisten gaan 'apartheidsregel' onderzoeken

buitenland
0
28 okt '14
Het Israëlische openbaar ministerie gaat onderzoek doen naar een besluit van minister van defensie Moshe Yaalon waardoor Palestijnse arbeiders die vanuit de Westoever naar Israël reizen voor hun werk niet langer samen met Israëlische kolonisten in bussen kunnen reizen.

Ook mogen de Palestijnen alleen via bepaalde militaire controleposten naar de Westoever. Het Israëlische ministerie van justitie zei dinsdag dat procureur-generaal Yehuda Weinstein Yaalon heeft gevraagd zijn orders toe te lichten. Het besluit moet op 9 november van kracht worden. Volgens de woordvoerder van Yaalon zijn de orders erop gericht aanslagen van militanten te voorkomen en beter toezicht te kunnen houden op de arbeiders. 

"Er geldt geen verbod om samen met Israëliërs met de bus te reizen. Het enige is dat de arbeiders terug moeten keren via dezelfde controlepost die ze bij binnenkomst gebruikten zodat er toezicht kan worden gehouden en het risico op een aanslag wordt verkleind." 

Apartheid Volgens de Israëlische rechtengroep B'Tselem komt het verbod echter neer op discriminatie van de Palestijnen, die nu feitelijk niet meer met de bus kunnen. De organisatie noemt het een nauwelijks verhulde poging om 'tegemoet te komen aan de eis voor rassenscheiding in bussen'. Oren Hazan, afkomstig uit de nederzetting Ariel op de Westoever, is blij met de plannen van Yaalon. 

Volgens hem zijn die tot stand gekomen na maanden lobbyen door joodse kolonisten uit de regio. Volgens hem is het besluit vooral genomen omwille van de veiligheid, omdat Israëlische vrouwen geregeld zouden worden aangerand door Palestijnse arbeiders. Hiervoor zijn echter nooit bewijzen geleverd. Van discriminatie is geen sprake aldus Hazan. 

"Als je naar de Amerikaanse grens gaat zonder visum mag je ook niet naar binnen." Dagelijks reizen duizenden Palestijnen naar de Zionistenstaat voor hun werk. 

© Novum 2014
zionisten
palestina
apartheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?