Moordende Syriërs vragen asiel aan in Nederland

algemeen
7
29 okt '14
Mensen die worden verdacht van oorlogsmisdaden in Syrië melden zich als asielzoeker aan in Nederland.

Zeker vijf mensen zijn dit jaar door de Immigratie- en Naturalisatiedienst om deze reden geweigerd, schrijft dagblad Trouw woensdag op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Omdat Nederland geen Syriërs uitzet, is er een kans dat 'foute' Syriërs lang illegaal in Nederland rondlopen. Naar zo'n vijftien Syriërs loopt een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, aldus de krant. 

Dit onderzoek kan vaak maanden duren. Een precies cijfer van het aantal geweigerde asielzoekers wil het ministerie niet geven omdat anders bekend kan worden wie die personen zijn. Het opvangen van oorlogsmisdadigers is een 'hoofdpijndossier', aldus Trouw. Weliswaar krijgen de asielzoekers geen verblijfspapieren, maar ze kunnen door de oorlog niet worden teruggestuurd. 

Nederland zet sinds 2011 geen Syriërs meer uit. Op deze manier bestaat de kans dat oorlogsmisdadigers lang in Nederland blijven. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sluit in de krant niet uit dat 'een Syrische beul zijn slachtoffer tegen het lijf loopt in de supermarkt'. 

Bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie liggen 180 dossiers van oorlogsmisdadigers in Nederland, aldus Trouw. Slechts tien van hen hebben Nederland de afgelopen jaren verlaten.

© Novum 2014
arabische lente
syrië
asielzoeker
fred teeven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?