Twee jaar geëist tegen 'heks van Kockengen'

algemeen
1
29 okt '14
Een 55-jarige vrouw die alcoholverslaafden zou hebben behandeld met de hallucinerende stof ibogaïne moet als het aan justitie ligt voor twee jaar de cel in.

Door de behandelingen van de vrouw uit Kockengen werd een 28-jarige Zwitser overreden en raakte een 29-jarige Belgische patiënt volgens het OM bijna blind. Als natuurgenezeres behandelde de vrouw verslaafden door ze de stof ibogaïne te geven, een omstreden middel om af te kicken. De stof is afkomstig van een plant die alleen in West-Afrika groeit. Als ibogaïne als poeder wordt ingenomen heeft het een sterk hallucinerende werking. 

De Zwitser liep drie jaar geleden onder invloed van de stof bij Breukelen de A2 op. Hij was kort daarvoor in een hotel achtergelaten. Hij werd overreden door een vrachtwagen en was op slag dood. Het OM vindt dat de vrouw hem niet zomaar in het hotel had mogen achtergelaten. Ibogaïne staat niet geregistreerd als geneesmiddel maar is in Nederland niet illegaal. Mede daarom wordt de vrouw verantwoordelijk gehouden voor het 'opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en achterlaten' van een patiënt. 

De Belg kreeg drie jaar geleden na een behandeling een hartstilstand. Hij overleefde, maar heeft er blijvend letsel aan overgehouden. Hij heeft visuele beperkingen en is kreupel. De vrouw zou de regels voor zorgverleners niet goed hebben toegepast. Daarom wil het OM dat ze drie jaar lang geen behandelingen meer uitvoert. Bovendien eist justitie dat ze een miljoen euro terugbetaalt die ze heeft verdiend met haar behandelingen. 

Ook is een jaar voorwaardelijke celstraf geëist. Een 44-jarige man die de vrouw in haar praktijk hielp moet vijf maanden de cel in, volgens het OM. Tegen hem is drie maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

© Novum 2014
alcohol
ibogaïne
heks
kockengen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?