Marokkaan zorgt al 60 jaar voor graven joodse vrienden

marokko
17
31 okt '14
Een Marokkaanse moslim uit Arazan, een klein dorpje op enkele kilometers van Taroudant, weet hoe je een belofte moet nakomen. Zijn verhaal is hartverwarmend.

De oude Lahcen (foto) was in de vroege jaren '50 goede vrienden met de joodse Marokkaan Moshe. Toen Moshe en zijn familie noodgedwongen naar Israël vertrokken vroeg hij zijn vriend Lahcen om voor de graven van zijn joodse voorouders te zorgen. De jood was reageerde blij toen zijn islamitische vriend instemde. Sindsdien, nu ruim zestig jaar verder, houdt Lahcen zich aan zijn belofte. 

Omar Louzi is voorzitter van de Rabat Business Club en kent Lahcen goed. Hij zegt dat de Marokkaanse man trouw is aan zijn vriendschap. Aan het begin van elk jaar koopt de arme Marokkaan een pot zwarte verf om onder meer de gegraveerde namen mooi te maken. Ook doet hij ondanks zijn beperkte middelen en hoge leeftijd andere onderhoudswerkzaamheden. 

Lahcen is nooit naar school geweest en zegt het verzoek van toen een eer te vinden. Hij is onvermurwbaar over het houden van zijn belofte. Louzi zegt daarover: 'Als iemand zegt dat hij oud is en dat hij genoeg heeft gedaan om zijn belofte te houden, wordt hij boos en zegt dat 'een belofte een belofte is''. 

Bovendien beloofde de Marokkaan dat hij zijn werk blijft doen: 'Dat zal ik doen tot de terugkeer van mijn vriend Moshe, of totdat ik sterf', meldt MWN. Het toont andermaal de grote vriendschap tussen moslims en joden in Marokko. Sinds de zionistische staat werd opgericht kwam langzaam maar zeker een eind aan de onderlinge harmonie. 

© Redactie 2014
marokko
arazan
taroudant
moshe
lahcen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?