Zelfs joodse minister erkent: 'Bussenregel is apartheid'

buitenland
16
31 okt '14
Eisen van Israëlische kolonisten om Palestijnen uit bussen te weren 'rieken naar apartheid'. Dat heeft de Israëlische minister van justitie Tzipi Livni gezegd in een interview met de Israëlische legerradio.

Palestijnen mogen voortaan niet meer in bussen die van en naar Israëlische nederzettingen rijden. Volgens het ministerie van defensie is het een veiligheidskwestie, die ervoor moet zorgen dat Palestijnen die in de Zionistenstaat werken aan het einde van de dag weer weggaan. Daarom moeten ze voortaan via de vaste controleposten reizen, zo redeneert het ministerie. 

De bussen reizen niet door deze controleposten. De Israëlische krant Haaretz publiceerde eerder deze week verslagen van een commissie in het Israëlische parlement die in 2013 over de kwestie vergaderde. Diverse kolonisten klaagden daarin over het gedrag van Palestijnen in de bussen. Livni zei contact te hebben opgenomen met de procureur-generaal naar aanleiding van de verslagen. 

"Ik heb de transcripten gelezen van wat er is gezegd in de commissie van de Knesset", zei Livni. "Het is onacceptabel, de bewering dat de kolonisten hun eigen bussen moeten hebben omdat een Palestijn niet voor een vrouw of oudere wilde opstaan en dat een ander niet aardig tegen ze was. Dit is apartheid!", aldus een boze Livni. 

"Als dit uit veiligheidsoverwegingen wordt gedaan kan ik er nog begrip voor opbrengen, en het zelfs steunen", vervolgde Livni. "Maar als het hier om druk van kolonisten gaat, die het ongemakkelijk of onprettig vinden dat er op de plek waar ze zijn gaan wonen ook Palestijnen zijn, dan vind ik dat onacceptabel. En ik zal me ertegen verzetten. Dit is discriminatie, en dat is verboden onder de Israëlische wet." 

© Novum 2014
zionisten
palestina
apartheid
tzipi livni
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?