Marokko laat aanklacht tegen homo's vallen

marokko
48
19 nov '14
De Britse toerist Ray Cole, die in oktober werd vastgezet voor seksuele handelingen, laat weten dat Marokko de aanklachten tegen hem en zijn Marokkaanse vriend heeft laten vallen.

Cole gebruikt het online homoblad Pinknews sinds zijn vrijlating en aankomst in Groot-Brittannië als spreekbuis en maakte het nieuws ook tegen deze bron bekend. 'Ik hoorde vandaag dat alle aanklachten tegen mij en Jamal zijn geschrapt en dat we deze gruwelijke periode achter ons kunnen laten', zei de 70-jarige Brit. Hij voegde eraan toe blij te zijn dat de Marokkaanse autoriteiten deze beslissing hebben genomen, vergeten doet hij echter niet. 

'Verschrikkelijk' Cole zegt verschrikkelijke herinneringen te hebben overgehouden aan de behandeling op het politiebureau en de beangstigende momenten in de gevangenis. De aanhouding van de oude homo leidde in september tot een internationale campagne voor zijn vrijlating. Dat vond uiteindelijk op 7 oktober plaats. Hij en zijn Marokkaanse vriend Jamal Ould Nass kregen vier maanden opgelegd nadat bewezen was dat ze homoseksuele handelingen hebben verricht. 

Het bewijs zou op een of meerdere mobiele telefoons gevonden zijn. Op Facebook en Twitter lanceerden critici een campagne met de oproep om Marokko te boycotten. De Marokkaanse regering waarschuwt toeristen langer om op te passen met het afreizen naar Marokko met als enige doel het aangaan van seksuele relaties. Nadat Cole werd vrijgelaten zat Ould Nass nog vast. 

Op Twitter verscheen daarom de hashtag #FreeOuldNass. Ook de aanklacht tegen de Marokkaan is nu komen te vervallen. Het had echter slechter af kunnen lopen voor hem. Cole vluchtte na zijn vrijlating naar Groot-Brittannië en zou bij een eventuele veroordeling niet terugkeren naar Marokko. Op grond van artikel 489 van het Wetboek van Marokkaans Strafrecht konden de mannen zes maanden tot drie jaar in de gevangenis belanden. 

© Redactie 2014
marokko
ray cole
jamal ould nass
marrakech
homoseksualiteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?