Dit zijn de Marokkaanse miljardairs van Forbes

marokko
45
21 nov '14
Forbes publiceerde deze week een lijst van Afrikaanse miljardairs. In de lijst zien we zeven Marokkanen terug, onder wie koning Mohammed VI.

Hoewel velen denken dat Mohammed VI de rijkste persoon van Marokko is, blijkt dat niet zo te zijn. Othman Benjelloun is eigenaar van een investeringsmaatschappij en zit onder meer in het bankwezen, de telecommunicatiesector en verzekeringen en mag zich de rijkste Marokkaan noemen met een geschat vermogen van 2,4 miljard dollar. Hij staat op de dertiende plaats van Afrikaanse miljardairs. 

Koning Mohammed VI staat op zijn beurt op de zestiende plaats en heeft een vermogen van ongeveer 2,1 miljard dollar. Dat vergaarde hij met zijn aandelen in het Nationaal Investeringsmaatschappij, waarvan hij 40% in handen heeft. Dit bedrijf speelt een grote rol in de Marokkaanse economie. Aziz Akhannouch volgt de koning op en is een zakenman die we terugvinden op de twintigste plek. 

Het opmerkelijke aan Akhannouch is dat hij ook de minister van Landbouw is. Hij is in Marokko een geliefd persoon omdat hij voor deze taken nauwelijks salaris zou ontvangen. Het familiefortuin van Akhannouch ligt rond de 1,8 miljard dollar. De veelzijdige Marokkaan is onder meer eigenaar van tankstation Afriquia. Zijn vrouw, Salwa Idrissi Akhannouch, heeft een bedrijf genaamd Aksal Holds. Haar onderneming is voor 50% eigenaar van Morocco Mall, het grootste winkelcentrum van Afrika. 

De andere miljardairs Miloud Chaabi heeft honderden miljoenen dirhams verloren door slechte investeringen maar over hem hoeven we ons geen zorgen te maken dankzij zijn vermogen van 1,3 miljard dollar. Hij staat 21e en vergaarde zijn rijkdom met investeringen in de detailhandel, horeca en vastgoed. 

Anas Sefrioui sluit het rijtje af en heeft 1,1 miljard dollar. Hij staat 25e en is eigenaar van de Addoha groep. Addoha is in Marokko de grootste als het gaat om vastgoedontwikkeling.

© Redactie 2014
marokko
forbes
mohammed vi
afrika
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?