'Kenia loopt gevaar door invallen moskeeën'

buitenland
42
23 nov '14
Methodes van de Keniaanse overheid om in het kustgebied van het land extremisme aan te pakken zullen leiden tot meer steun voor radicalen.

Daarvoor waarschuwt voorzitter Kheled Khalifa van de islamitische mensenrechtenorganisatie Muslim For Human Rights vrijdag, nadat de autoriteiten afgelopen week invallen hadden gedaan in vier moskeeën. Bij invallen in twee moskeeën maandag kwam een man om het leven die volgens de politie een granaat naar agenten had willen gooien. De politie stelt bij de invallen acht granaten en een geweer te hebben aangetroffen. 

De moskeeën zijn gesloten. Volgens Khalifa is de moslimbevolking hier boos over. Sommige moslims denken volgens hem dat de politie de wapens in de moskeeën heeft neergelegd om de sluiting ervan te kunnen rechtvaardigen. Politiecommandant in Mombasa Robert Kitur verwerpt deze beschuldigingen. Bij de invallen werden ook 251 mensen opgepakt. Khalifa stelt echter dat veel arrestanten zijn opgepakt toen de politie in moslimwijken in Mombasa huiszoekingen deed. 

Khalifa vreest dat politie-invallen in moskeeën buitenlandse strijders naar Kenia zal lokken. Volgens hem moet de overheid investeren in het verzamelen van inlichtingen en in het vervolgen van extremisten, in plaats van een hele gemeenschap tegen zich in het harnas te jagen. De twee moskeeën waar maandag invallen plaatsvonden, werden volgens Khalifa voorafgaand daaraan nauwlettend in de gaten gehouden, nadat in februari bij een inval in een daarvan acht mensen, onder wie een agent, om het leven waren gekomen. 

De politie stelde destijds dat met de inval een radicaliseringsseminar werd verstoord. De overheid heeft eerder aangegeven dat de vier moskeeën centra zijn voor het rekruteren van mensen voor de aan al-Qaida gelieerde Somalische extremistische groep al-Shabab. Al-Shabab wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan 135 aanslagen op Keniaans grondgebied sinds het land in 2011 troepen naar Somalië stuurde om daar tegen de militanten te vechten. 

© Novum 2014
kenia
mombasa
muslim for human rights
kheled khalifa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?