Erdogan: vrouwen en mannen niet gelijk

buitenland
764
25 nov '14
Man en vrouw zijn niet gelijk. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag gezegd. Media doken direct op de uitspraken om ze vervolgens flink uit de context te rukken.

Hij beschuldigde feministen ervan niets te begrijpen van de speciale status die moeders volgens de islam hebben. In de islam hebben vrouwen veel meer rechten dan mannen. Op een bijeenkomst in Istanbul zei Erdogan dat mannen en vrouwen verschillend zijn van nature en dat vrouwen daardoor bijvoorbeeld geen zwaar werk kunnen verrichten. Van een vrouw kan volgens de president niet worden verwacht dat ze hetzelfde werk doet als een man. 

Ook zei hij dat moeders een speciale status hebben, die alleen zij kunnen bereiken. "Je kan vrouwen en mannen niet op gelijke wijze benaderen. Dat gaat tegen de natuur in." Vrouwenrechtenactiviste Hulya Gulbahar zei dat Erdogans opmerkingen in strijd zijn met de Turkse grondwet, de Turkse wet en internationale afspraken over gendergelijkheid. Zijn uitlatingen werken pogingen om geweld tegen vrouwen in te perken tegen, aldus Gulbahar. 

"Dergelijke uitlatingen van overheidsfunctionarissen waarin geen acht wordt geslagen op de gelijkheid tussen man en vrouw spelen een belangrijke rol in de toename van het aantal geweldsincidenten tegen vrouwen." De uitspraken van Erdogan zijn geregeld omstreden te noemen. Eerder wekte hij al de woede van vrouwenrechtengroepen door te stellen dat vrouwen ten minste drie kinderen moeten baren. 

Ook heeft hij geprobeerd overspel en abortus strafbaar te maken. Eerder deze maand verklaarde hij dat Amerika al voor Columbus was ontdekt door moslims. 

© Novum 2014
turkije
recep tayyip erdogan
islam
vrouwen
hulya gulbahar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?