'Marokkaanse jihadisten Daesh vooral op zoek naar roem en avontuur'

marokko
14
27 nov '14
Het in Tetouan gevestigde Observatorium voor Mensenrechten in Noord-Marokko heeft een rapport geschreven over socio-demografische kenmerken van jihadisten uit het noorden van Marokko.

Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van dertig jihadstrijders die in Irak en Syrië onder het bewind van Daesh vechten. Onder hen zijn ook twee Marokkaanse vrouwen. Het rapport werd deze week uitgebracht en bevat enkele opvallende constateringen. Volgens het observatorium speelt religie geen grote rol in de keuze om aan te sluiten bij Daesh. Uit onderzoek bleek dat de jihadisten uit Noord-Marokko vooral op zoek zijn naar 'roem' en een avontuurlijk leven. Bovendien sluiten ze zich aan om financiële redenen. 

Daesh zou jihadisten goed betalen omdat ze grof geld verdienen met het verkopen van olie, particuliere giften, belastingen en losgeld. Een andere beweegreden - die overigens niet heel belangrijk is - zou de 'eer van de strijd' zijn. De conclusie is op z'n zacht gezegd opmerkelijk te noemen omdat de algemene gedachte over deze jonge mannen en vrouwen is dat zij geradicaliseerd zijn en zich aansluiten om religieuze doeleinden. Religie zou wel een rol spelen maar komt bij veel jihadisten op de tweede of derde plaats. 

Volgens het observatorium komt een derde van de ongeveer 1500 Marokkanen die voor extremistische groepen in Irak en Syrië vechten uit het noorden van Marokko, eraan toevoegend dat 67% van hen onder de 25 jaar is. 74% van deze jongeren komt uit achtergestelde sociale klassen uit kansarme sloppenwijken van Fnideq, Martil en andere delen van Tetouan. De ondervraagde jihadisten zeiden dat ze een teruggetrokken bestaan hadden en sociaal niet geïntegreerd waren.
90% heeft zich bovendien nooit aangesloten bij een politieke partij of vereniging, 10% van hen nam deel aan de protesten tijdens de Arabische Lente in Marokko. 40% gaf aan 'geworven' te zijn door vrienden of extremistische groepen in Marokko. Internet en sociale netwerken speelden hierbij een belangrijke rol.

© Redactie 2014
marokko
daesh
isis
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?