Rechter: verlaging kinderbijslag Marokko onwettig

marokko
18
16 dec '14
Een Nederlandse rechter heeft voor de tweede keer de verlaging van de kinderbijslag voor mensen in Marokko afgewezen.

Vrijdag besliste de Centrale Raad van Beroep in Utrecht daartoe. Een lagere kinderbijslag voor kinderen in Marokko is strijdig met het sociale zekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko. In januari had een Amsterdamse rechtbank dezelfde mening. Het steunpunt voor teruggekeerde Marokkaanse migranten in Berkane is blij met de tweede uitspraak. De rechter bepaalde dat de Sociale Verzekeringsbank de uitkeringen niet met 40 procent had mogen verlagen. 

Dat deed de SVB in het kader van de Wet woonlandbeginsel, die op 1 juli 2012 werd aangenomen. Omdat Marokko logischerwijs niet wil meewerken aan de wijziging van het verdrag heeft het Nederlands kabinet een wetsvoorstel ingediend om dat verdrag met Marokko op te zeggen. 

Overleg  Mohamed Sayem, directeur van de stichting Steunpunt Remigranten, is tevreden over de uitspraak, meldt NOS. Hij realiseert zich echter wel dat de strijd nog niet is gestreden en dat het er slecht uitziet. Mocht het verdrag opgezegd worden zal de kinderbijslag naar Marokko helemaal gestopt worden. Sayem hoopt dat er toch een akkoord kan komen middels goed overleg en een uitkomst die beide partijen zien zitten. 

'De belangen zijn voor beide partijen te groot om verder overleg te staken.' Marokko reageerde boos en trok onder meer een subsidie van een miljoen euro in voor het Tropenmuseum.

© Redactie 2014
marokko
berkane
socialezekerheidsverdrag
kinderbijslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?