Gijzelnemer Sydney had wapenvergunning en stond op zwarte lijst

buitenland
0
17 dec '14
De man die maandag zeventien mensen gijzelde in de Australische stad Sydney stond in het verleden op een speciale lijst van de veiligheidsdiensten, maar is daar enkele jaren geleden om onduidelijke redenen weer afgehaald.

Dat heeft de Australische premier Tony Abbott woensdag gezegd. De gijzelnemer, de 50-jarige Man Haron Monis, stond in 2008 en 2009 op een zwarte lijst van de Australian Security Intelligence Organisation, maar stond er sinds 2010 niet meer op. Hij was op de lijst gezet, omdat hij een reeks kwetsende brieven had gestuurd aan de gezinnen van omgekomen Australische militairen, aldus Abbott. 

Voor de brieven kreeg Monis een taakstraf van driehonderd uur. Later werd hij ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op zijn ex-vrouw. Eerder dit jaar werd hij tevens aangeklaagd voor aanranding van een vrouw in 2002. Hij was op borgtocht vrij. "Ik weet niet waarom hij destijds weer van de lijst is gehaald, ik weet het echt niet", aldus de premier. 

"We moeten nagaan hoe het kan dat iemand met zo'n lange geschiedenis van geweld en geestelijke verwardheid op borgtocht vrij was na zijn betrokkenheid bij een schokkend misdrijf. En we moeten weten hoe het kan dat hij in 2009 ineens van de lijst van de veiligheidsdiensten werd gehaald." 

Vergunning Abbott bevestigde woensdag tevens dat Monis een wapenvergunning had. "Er zijn duidelijk vraagtekens te zetten als iemand met een geschiedenis van extremisme, gewelddadige misdrijven en geestelijke verwardheid een wapenvergunning krijgt. We hebben zeer strikte wapenwetgeving en ik denk dat we blij moeten zijn dat hij geen krachtiger wapen tot zijn beschikking had, maar waarom had hij eigenlijk een wapenvergunning?" 

De Australische premier heeft een diepgaand en transparant onderzoek naar het gijzelingsdrama beloofd. De verwachting is dat de regering in januari met een rapport komt. Monis nam maandag zeventien mensen in gijzeling in een café. Na zestien uur was het drama voorbij: de politie viel het pand binnen waarbij geschoten werd. Twee gijzelaars en Monis zelf kwamen daarbij om het leven.

© Novum 2014
australië
gijzeling
sydney
man haron monis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?