Top 5 hoax-investeringen in Marokko: Disneyland en Marokkaanse Las Vegas

marokko
20
19 dec '14
Marokko is een prachtig land voor buitenlandse investeringen, dat beamen bijna alle economisch specialisten. Door deze aantrekkelijkheid verschijnen er regelmatig zogenaamde mega-investeringen die uiteindelijk nep bleken te zijn. Wij zetten de top vijf onder elkaar.

Las Vegas in de Marokkaanse woestijn Een soort Las Vegas in Marokko is veruit het grootste investeringsproject dat later een enorme hoax bleek te zijn. Het project kreeg de naam Alzaman en werd in mei 2012 aangekondigd. Het Zwitsers bedrijf Injaz Invest zou toen veertig miljard dollar in het project willen steken. Het ging onder meer om een enorm toeristisch complex in de buurt van Dakhla. In 2024 moest Marokko een eigen Las Vegas hebben. 

Twee jaar na de aankondiging viel het project door de mand. Critici zetten destijds direct hun vragen bij het project. Zij vroegen zich af wat het nut is van een dergelijke nieuwe stad. 

Disneyland in Marokko We gaan weer terug naar 2012. Blijkbaar was dit jaar een land waarin denkbeeldige projecten regelmatig verschenen. In januari dat jaar kondigde de pers aan dat Marokko een eigen Disneyland krijgt in Casablanca. Dat is niet zo heel gek, gezien de ontwikkeling in de Marokkaanse toerismesector. De emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani, zou vier miljard dollar in het project pompen. 

In 2011 ging het gerucht al dat een Disneylandachtig pretpark in Marrakech gebouwd zou worden maar dat ontkende het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau direct. 

Nour Tower in Casablanca (?) De immens hoge en dure Nour toren is momenteel volop in het nieuws. Omdat het nog niet helemaal duidelijk is of dit daadwerkelijk om een hoax gaat zetten we 'm er voor het gemak even bij. Als het aan het Agentschap voor Stedelijke Ontwikkeling ligt komt er niets terecht van het plan. Bouwgigant Tarek Mohammed Bin Laden wil met zijn investeringsbedrijf de wolkenkrabber bouwen. 

De Nour Tower zou 540 meter hoog worden en 114 verdiepingen krijgen. Totale kosten: 1,5 miljard dollar. Er is zelfs een website in het leven geroepen en een promotiefilmpje. Mocht dit inderdaad een nep project zijn hebben de initiatiefnemers hun werk uitstekend gedaan. Internationale media schreven massaal over het bijzonder gebouw. 

Toeristisch project Taroudant Dit project hield de gemoederen vooral in het Midden-Oosten bezig. Een Saudische zakenman kondigde begin deze maand aan dat hij een overeenkomst met de Marokkaanse overheid heeft voor de bouw van een toeristisch megaproject van 8,7 miljoen vierkante meter in Taroudant. Kosten hiervan zouden een miljard dollar zijn. 

Een Amerikaans bedrijf zou eveneens een vinger in de pap hebben. Yabiladi voerde een klein onderzoekje uit waaruit al gauw bleek dat het om valse informatie gaat. De gouverneur van Taroudant bevestigde dat het om een hoax gaat.  

Toeristisch complex in Rifgebergte Voor dit project gaan we terug in de tijd: juli 2008. De vastgoeddochter van de Russische gasreus Gazprom, Intelco, zou een toeristisch complex bouwen in de bergen van Rif. Zelfs persbureau AFP maakte hier destijds melding van. In het project zou een miljard gepompt worden door de Russen. Inmiddels zijn we ruim zes jaar later en is er nog geen steen gelegd. 

Ook de berichtgeving over het Rif-project is doodgebloed. Gevalletje hoax dus!

© Redactie 2014
marokko
disneyland
opmerkelijk
marokkaanse economie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?