Plannen voor Nederlands dorp in Zionistan

algemeen
27
19 dec '14
Nederlanders met een joodse achtergrond die naar de zionistenstaat Israël willen verhuizen kunnen daar over een paar jaar mogelijk terecht in een Nederlands dorp, compleet met windmolen, pannenkoekenhuis en autovrije fietszone.

Zakenman Ritchie Kremer, een van de initiatiefnemers van het plan, hoopt daarmee de drempel voor joodse Nederlanders die naar het land willen emigreren te verlagen, bevestigt hij na berichtgeving van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Volgens Kremer zorgt een toenemend gevoel van antisemitisme in Nederland ervoor dat meer joodse Nederlanders erover denken hun geluk in Israël te beproeven. Daar komt bij dat Israël volgens hem een sterke economische groei doormaakt. "

Ik verwacht zelfs dat over een paar jaar de Israëlische economie er beter voorstaat dan de Nederlandse economie. Dan ga je jezelf afvragen waar de beste kansen liggen voor je kinderen en je kleinkinderen." De ondernemer merkte echter dat veel mensen de stap om daadwerkelijk naar Israël te verhuizen erg groot vinden. "Voor de mensen die daar geen familie of vrienden hebben wonen en die de taal niet kennen, is de sociale drempel heel hoog", legt Kremer vrijdag uit aan Novum Nieuws. 

"Met een Nederlands dorp willen wij deze drempel verlagen. Je bent samen met andere Nederlanders die in hetzelfde schuitje zitten en daardoor heb je steun aan elkaar." De inwoners van het dorp moeten worden geholpen bij het integreren, onder meer door het geven van taalcursussen. "Je kunt nu in Israël ook een snelcursus Hebreeuws doen om de taal te leren, maar een 60-jarige vrouw heeft hier waarschijnlijk meer moeite mee. Zij heeft behoefte aan een Nederlandse docent aan wie ze in het Nederlands vragen kan stellen. Dergelijke begeleiding willen wij bieden." 

Permanent Het is overigens niet de bedoeling dat de plek een permanente woonplaats wordt. Inwoners krijgen in het dorp 24 of 36 maanden de tijd om te wennen en te integreren in Israël en moeten daarna plaatsmaken voor anderen. Kremer heeft zijn plan samen met mede-initiatiefnemer David Beesemer naar de Israëlische ambassadeur in Nederland gestuurd. "Die was heel enthousiast en heeft het doorgestuurd naar de betreffende ministeries in Israël." 

Kremer wacht nu op goedkeuring en verwacht in januari meer te horen. Hoe het project financieel gezien tot stand gaat komen, moet volgens Kremer nog goed worden bekeken. "Als wij een positieve reactie krijgen van de Israëlische overheid, wordt er een onderzoekscommissie gestart. Die gaat een doelgroep in kaart brengen, een traject uitstippelen en die bekijkt ook de financiering." 

Het is in ieder geval de bedoeling dat de inwoners de kosten voor gas, water en licht gaan delen en dat de huur die de inwoners gaan betalen zo veel mogelijk weer in het dorp wordt geïnvesteerd. Volgens Kremer is de locatie en de grootte van het dorp afhankelijk van de Israëlische overheid. Mochten de plannen worden goedgekeurd, dan hoopt hij dat het Nederlandse dorp er in 2020 staat. 

Een eventuele locatie is nog niet bekend. Mogelijk krijgt het hele project een heftige lading als men besluit om op illegaal ingenomen grond van Palestijnen een dergelijk dorp te vestigen. 

© Novum 2014
joden
zionisten
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?