Vragen na documentaire over politiegeweld tegen Marokkaanse Moustafa

algemeen
146
22 dec '14
De Partij van de Eenheid, GroenLinks en de Haagse Stadspartij hebben vragen gesteld over politiegeweld in de Schilderswijk in Den Haag.

De politie in de wijk heeft al geruime tijd een omstreden reputatie door het onnodig inslaan op verdachten en voorbijgangers. Daarvan zijn meerdere malen beelden uitgelekt. Naar aanleiding van een documentaire van de NTR 'Blauw en Bont in de Schilderswijk' besloten de partijen vragen te stellen. Marokko.nl sprak regelmatig met Moustafa over de mishandelingen en de gevolgen daarvan. 

In de documentaire staan de mishandelingen jegens Moustafa centraal. Door politiegeweld is hij zowel fysiek als geestelijk zo goed als gesloopt. Volgens de partijen lijkt het er sterk op dat Moustafa het gelijk aan zijn zijde heeft en dat politiebureau De Heemstraat een deel van de beelden van deze zaak bewust achterhoudt. 

'Het kan toch niet zo zijn dat camerabeelden waarop belangrijke informatie te zien is, pas in de openbaarheid komen als iemand binnen het bureau deze naar buiten lekt?', aldus raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij. 'Dit soort dingen ondermijnen het vertrouwen in de politie en zo ontstaat er alleen maar meer afstand. Terwijl een goede relatie tussen politie en bewoners van wijken zoals de Schillderswijk en Transvaal juist zo belangrijk is om zaken zoals radicalisering tegen te gaan.'

Opnieuw aangehouden Noem het toeval of geen toeval maar de Marokkaanse Nederlander werd een dag later opgepakt omdat hij in een onverzekerde auto rondreed en nog duizend euro aan boetes moest betalen. Deze aanhouding riep eveneens vragen op: 'Wij zien graag op korte termijn een werkbespreking over de effecten van het zero-tolerance-beleid van de politie in Den Haag. Wij denken namelijk dat de problemen op het gebied van etnisch profileren en het vertrouwen tussen burgers en politie in onze stad in verband staan met het gevoerde zero-tolerance-beleid', aldus fractievoorzitter Inge van Vianen van GroenLinks. 

Met deze vragen willen de partijen politiegeweld weer op de agenda krijgen. Ze hopen bovendien dat Moustafa hiermee verder komt en de ontbrekende beelden alsnog verschijnen.

© Redactie 2014
moustafa
schilderswijk
den haag
pvde
mishandeling
marokkanen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?