EU wil anti-terreursamenwerking met Arabische landen

buitenland
5
19 jan '15
De Europese Unie wil met de Arabische wereld een antiterreuralliantie aangaan.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini wil beter met Arabische landen samenwerken en meer informatie met hen delen. "We moeten onze wijze van samen optrekken versterken", zei Mogherini maandag. Ze sprak op de drempel van het wekelijkse overleg van de ministers van buitenlandse zaken van de EU. De ministerraad bereidt maandag de top van regeringsleiders over terrorisme voor die de EU voor februari heeft belegd. 

Later die ochtend sprak Mogherini met secretaris-generaal Nabil Elaraby van de Arabische Liga. Verscheidene EU-ministers beklemtoonden maandag het belang van samenwerking met boven het beschuldigen van de Arabische wereld. "Zij zullen voortdurend in de vuurlinie blijven, en we moeten nauw met hen samenwerken om zowel deze landen als de EU-landen te beschermen", zei de Britse minister van buitenlandse zaken Philip Hammond. 

Zijn Belgische collega Didier Reynders voerde de geslaagde antiterreuroperatie van vorige week op als bewijs voor het profijt dat de EU kan trekken uit het uitwisselen van inlichtingen met de Arabische wereld. Meerdere ministers waarschuwden dat er geen snelle oplossing voor de dreiging van jihadisten voorhanden is. 

Een einde aan de conflicten in Syrië en Irak zou meer soelaas kunnen bieden. België posteerde afgelopen weekeinde uit voorzorg militairen voor openbare gebouwen. Ook het gebouw van de Europese Raad, waar de ministers maandag bijeenkwamen, wordt bewaakt. 

© Novum 2015
europa
arabische wereld
terrorisme
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?