Marokkaans blad doet ook aan satire: Hollande als Hitler afgebeeld

marokko
39
30 jan '15
In een tijd waarin prominenten over elkaar heen vallen om het hoogste woord te hebben over het vrije woord heeft het Marokkaans blad Al Watan een gewaagde editie uitgebracht.

Marokko en Frankrijk leven al maanden in diplomatieke spanning en mogelijk komt daar nu een relletje bij. Al Watan publiceerde namelijk een foto van een bewerkte Francois Hollande. De Franse president werd als Hitler afgebeeld. Geheel in lijn van Charlie Hebdo deed het Marokkaans blad ook een provocerende titel boven de foto: 'Zal Frankrijk de concentratiekampen weer invoeren om moslims in Frankrijk uit te roeien?'

Volgens de Marokkaanse perswet kan Al Watan nu aangeklaagd worden op basis van artikel 52, maar het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. De wet uit 2002 zegt namelijk dat het schofferen van staatshoofden, regeringsleiders of ministers van andere landen bestraft kan worden met een maand tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 10.000 dirham tot 100.000 dirham. 

De bal ligt nu bij minister van Justitie Mustapha Ramid. Al Watan toont hiermee lak te hebben aan de diplomatieke voorzichtigheid waarmee Marokko en Frankrijk elkaar benaderen om de geladen schade in de afgelopen maanden te herstellen. Abderrahim Ariri zegt tegenover France TV dat zijn blad hiermee de politieke klasse in Marokko en Frankrijk wil wakkerschudden. 

Aanvallen op moslims Hij pleit daarmee direct voor meer beveiliging voor moslims in het Europees land. Sinds de aanval op Charlie Hebdo nemen de aanvallen op moslims buitenproportionele vormen aan. Een Marokkaanse man werd in bijzijn van zijn vrouw en kind zelfs doodgestoken. Ariri wijst erop dat moslims in angst leven omdat ze elk moment het slachtoffer kunnen worden van een aanval.

De Marokkaan staat overigens bekend om zijn spraakzaamheid en neemt geen blad voor de mond. Ariri is overigens van mening dat de aanslagen Hollande best goed uitkomen, omdat de Franse president hiermee zijn carrière weer een boost kan geven en stemmen kan winnen.

© Redactie 2015
marokko
al watan
francois hollande
frankrijk
charlie hebdo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?