Afrika stuurt duizenden militairen voor strijd tegen Boko Haram

buitenland
40
1 feb '15
De Afrikaanse Unie (AU) stuurt 7500 militairen naar Noord-Nigeria om daar de strijd aan te binden met Boko Haram.

Nigeria, Niger, Tsjaad, Kameroen en Benin leveren troepen voor de strijdmacht, zei voorzitter Samil Chergui van de Raad voor Vrede en Veiligheid van de AU zaterdag. AU-voorzitter Nkosazana Dlamini Zuma stelde vrijdag voor de troepenmacht voorlopig een jaar de tijd te geven. De AU-soldaten krijgen ook de opdracht alle gijzelaars van Boko Haram op te sporen en te bevrijden. 

Voor de ontvoerde tienermeisjes uit Chibok is bijzondere aandacht. De buurlanden van Nigeria, die steeds vaker ook te lijden hebben onder aanvallen van Boko Haram, bemoeien zich steeds nadrukkelijker met het conflict. Donderdag verdreef het Tsjadische leger de terreurbeweging uit de Nigeriaanse grensstad Malumfatori. De Tsjadische operatie en het besluit een AU-macht te sturen betekenen fors gezichtsverlies voor de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. 

Zijn leger stond ooit bekend als een van de machtigste van Afrika. Jonathan, die over twee weken opgaat voor een nieuwe ambtstermijn, ligt de laatste tijd toch al onder vuur wegens het uitblijven van succes in de strijd tegen Boko Haram.

© Novum 2015
afrika
boko haram
au
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?