Nieuwe prioriteit in Marokko: Engels boven Frans

marokko
23
25 feb '15
De Marokkaanse overheid is hard op weg om de positie van het Engels te verhogen in het onderwijs. Op termijn moet wereldtaal nummer een het Frans vervangen.

Dat verklaarden veel Marokkaanse ministers en politici. Zij vinden dat het tijd is om het Engels boven het Frans te zetten in het onderwijs. Abdelilah Benkirane, premier van Marokko, beaamt dit en ziet graag dat Engels de eerste vreemde taal wordt in Marokko. Tijdens de maandelijkse politieke conferentie van zijn PJD-partij over hervormingen in het onderwijs en opleiding wees hij op het belang ervan. 

In een video op YouTube zegt Benkirane dat iedereen het eens is over het leren van vreemde talen. Studenten moeten zowel Engels als Frans leren maar als er een keus gemaakt moet worden, kiest Benkirane voor het Engels. 'Want dat is de taal van de hedendaagse wetenschap, technologie en handel', voegt hij toe. 'Voor alle duidelijkheid, we moeten het Engels in alle Arabische landen hebben', aldus Benkirane over het wereldwijde belang. 

Frans Benkirane zei dat Marokko en Frankrijk zeer sterke banden hebben die niet verbroken kunnen worden, maar dat Marokko niet voor eeuwig het Frans kan behouden. 'Persoonlijk heb ik er spijt van niet goed Engels te hebben geleerd omdat ik deze taal het meest nodig heb tijdens mijn bezoeken, zelfs als ik naar Saudi-Arabië ga.' De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) geeft wel duidelijk aan dat Arabisch de voertaal blijft op alle niveaus. 

Tevens hoopt men op de ontwikkeling van het Tamazight, zodat het volledig kan worden geïntegreerd in het onderwijs. Binnenkort dient de Hoge Raad voor Onderwijs een rapport in bij koning Mohammed VI. Daarin staat de onderbouwing van het vervangen van het Frans voor Engels in het onderwijs.

© Redactie 2015
marokko
onderwijs
frans
engels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?