Geheim rapport gelekt: Iran bespioneert Marokko

marokko
26
26 feb '15
Uit gelekte documenten van Zuid-Afrikaanse inlichtingendiensten zijn zorgwekkende feiten aan het licht gekomen omtrent spionage in Marokko.

Al Jazeera wist de documenten in handen te krijgen. Daarin staat onder meer dat Iraanse inlichtingendiensten druk bezig zijn met het bespioneren van Marokko en andere Afrikaanse landen waar substantiële aantallen sjiieten wonen. Dat de documenten nu lekken komt op een ongelegen moment: Marokko en Iran hebben de strijdbijl enkele weken geleden begraven en streven naar warme banden. Het rapport van de Nationale Inlichtingendienst van Zuid-Afrika (NIA) telt 128 bladzijden en heet Operational Target Analysis. 

Volgens het document, dat van januari 2010 dateert, wil Iran het sjiisme graag verspreiden en warme banden creëren met buitenlandse burgers. Daarvoor gebruikt het ambassades, consulaten, Iraanse bedrijven, moskeeën en islamitische culturele centra in het buitenland. Uit het document blijkt ook dat de NIA veel inzet op de toezicht op deze Iraanse agenten. Het agentschap ziet Iran overigens niet als dreiging voor Zuid-Afrika. The Guardian weet dat Zuid-Afrika de Iraniërs in de gaten houdt op verzoek van de Verenigde Staten. 

In het document worden details genoemd over identiteiten van verdachte Iraanse geheim agenten in Zuid-Afrika. De VS denkt dat er zo'n 30.000 geheim agenten van Iran over de hele wereld rondlopen. Die zijn vooral werkzaam als journalist, zakenmensen en vooral tapijtwinkels springen daarbij in het oog, aldus de bron. Al met al staan Afrikaanse landen, en daarmee ook Marokko, vrij laag op de prioriteitenlijst van Iran. Vooral plekken waar veel sjiieten wonen zijn de inlichtingendiensten actief. 

Denk daarbij aan Marokko, Tanzania, Zanzibar, Ethiopië, Senegal, Mauritanië, Niger en Guinee. Volgens de Zuid-Afrikanen wil Iran naast verspreiding van het sjiisme ook controle uitoefenen op deze groep 'moslims'. Zij zijn namelijk van mening dat Iraanse geestelijken het recht hebben om over moslims over de hele wereld te 'heersen' en hen te beschermen. In de wet staat zelfs dat zij de 'hoeders' van alle moslims zijn, aldus het rapport. De spionagepraktijken zouden vooral hierop gedoeld zijn. 

In het rapport staat dat Iraanse spionnen tot de meest gedisciplineerde agenten horen die trouw zijn aan hun ideologie. Daardoor is het moeilijk om te infiltreren en hun agenten te grijpen.

© Redactie 2015
marokko
iran
vs
zionisten
sjiiisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?