Politie Rotterdam schiet het vaakst

algemeen
5
4 mrt '15
Politieagenten hebben vorig jaar 158 keer geschoten. Daarbij ging het zeker 70 keer om waarschuwingsschoten en 61 keer om gerichte schoten, waaronder schoten die doel troffen.

Dat blijkt uit cijfers die door de politie zijn vrijgegeven. De Rotterdamse politie schoot met veertig keer het vaakst. De eenheid Amsterdam schoot negentien keer. De politie Noord-Holland gebruikte het dienstwapen twee keer; het minst van alle eenheden. Van een aantal schoten is niet bekend of het waarschuwingsschoten of bijvoorbeeld gerichte schoten waren. Zo schoot de Limburgse politie acht keer, maar is niet bekend of dat waarschuwingsschoten waren of iets anders. 

Vijf keer werd door agenten een combinatie van waarschuwingsschoten en gerichte schoten gebruikt. Vier keer ging een wapen onbedoeld af. Bij de gerichte schoten is overigens niet altijd een verdachte het doelwit. Agenten gebruikten hun dienstwapens bijvoorbeeld ook om een agressieve hond te doden (eenheid Oost-Brabant) of een losgebroken koe (Amsterdam). 

Het aantal keer dat agenten in 2014 moesten schieten, wijkt niet veel af van voorgaande jaren. Maar doordat de manier van registreren per regio verschillend was, is het exacte aantal in 2012 en 2013 niet bekend. Politieagenten die hun wapen gebruiken liggen onder een vergrootglas. De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar 33 schietpartijen waarbij politiemensen waren betrokken. 

Dat gebeurt altijd als door het gebruik van dienstwapens gewonden of doden vallen. De afgelopen jaren gebeurt het vaker dat agenten worden bestraft. In december kreeg een agent die in Rotterdam op een automobilist had geschoten een maand cel voor poging tot doodslag, omdat hij zich niet aan de voorschriften had gehouden. Volgens veiligheidsexpert Jaap Timmer was het voor het eerst sinds 1997 dat een agent daarvoor de cel in moest. 

Hij en de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan, die agenten en militairen bijstaan na vuurwapenincidenten, denken dat het een goed idee kan zijn om 'politiestrafrecht' in te voeren. Dat betekent speciale strafbepalingen in de wet voor als een agent de geweldsinstructies overtreedt. 

,,Agenten die zich niet aan de regels houden, worden met het normale strafrecht vervolgd voor doodslag of poging daartoe'', aldus Timmer. Volgens hem ,,voelt dat niet goed'' omdat agenten de straat opgaan om hun werk te doen en niet om te doden. Diekstra pleit naast speciale strafbepalingen ook voor een gespecialiseerde rechter. 

,,Om dit soort zaken goed te kunnen beoordelen is het noodzakelijk dat de rechter voldoende is toegerust'', aldus Diekstra.

© Novum 2015
politie
dienstwapen
amsterdam
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?