Duitsland krijgt eerste islamitische bank

economie
63
24 mrt '15
Als alles volgens plan gaat krijgt Duitsland over drie maanden een islamitische bank.

De Turkse bank Kuveyt Bank AG heeft van de toezichthouder van financiële markten een volwaardige bankiers-licentie gekregen, meldt Spits. Met deze licentie hoopt de islamitische bank in juni meerdere filialen te openen in Berlijn, Keulen en Frankfurt. Kuveyt gaat volledig op de islamitische wetgeving bankieren. Rente ontvangen op leningen doet de bank niet en is een van de meest aantrekkelijke punten om te lenen bij een islamitische bank. 

Aandelen kopen en verkopen is wel toegestaan, mits het geen 'haram-bedrijven' zijn die zich bezighouden met alcohol, gokken en porno. Bedrijven die meer schuld hebben dan 30% van de waarde van hun bedrijf kunnen een lening vergeten. De Turkse bank gaat zich op de vier miljoen moslims in Duitsland richten, maar waarschijnlijk zien ook niet-moslims heil in dergelijk bankieren. 

Groot-Brittannië ging Duitsland voor als land waar islamitisch bankieren mogelijk is. Daar doen deze banken uiterst goede zaken met niet-moslims. Zeker toen bleek dat de grote bank Barclays sjoemelde stapten Britten massaal over. Het aantal niet-moslims bij The Islamic Bank of Britain steeg toen met 55%.

© Redactie 2015
islamitisch bankieren
duitsland
kuveyt turk bank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?