Eerste islamitische bank van Marokko opent in 2016

marokko
6
25 mrt '15
Bank Al-Maghreb, de centrale bank van Marokko, heeft gisteren aangekondigd dat het land haar eerste bank krijgt gebaseerd op de islamitische wetgeving.

Abdullatif Aljwahiri is de directeur van de centrale bank en liet weten dat de bank in 2016 geopend zal worden. In eerste instantie ging men ervan uit dat het dit jaar nog zou lukken maar de directeur laat weten dat de islamitische bank nog steeds bezig is met de noodzakelijke procedures. Een van deze noodzakelijke dingen is het opleiden van gekwalificeerd personeel en de inrichting van kantoren. 

Aljwahiri zei dat hij ook bezig is met het bestuderen van verzoeken van partijen die in de islamitische banksector van Marokko willen investeren. Hij voegde eraan toe dat het vijftien verzoeken uit het buitenland zijn en drie uit Marokko. Volgens Reuters wil de Marokkaanse centrale bank een nieuwe markt oprichten die de economie stimuleert. Vooral buitenlandse investeringen zouden een impuls geven aan de Marokkaanse economie. 

Om alles in goede banen te leiden heeft Marokko een officiële sharia comité in het leven geroepen om de islamitische bankproducten te testen. Dit comité bestaat uit sharia-geleerden en deskundigen. De islamitische manier van handel drijven is in opkomst, ook in niet-islamitische landen. 

Bij traditionele banken is de relatie tussen de klant en bank die van schuldeiser en schuldenaar, terwijl het er bij islamitisch bankieren mensvriendelijker aan toe gaat. Rente is verboden en de onderlinge relatie kan beschreven worden als dat van partners, investeerder en handelaar of als koper en verkoper.  

© Redactie 2015
marokko
abdullatig aljwahiri
bank al maghreb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?